Daca esti aici, nu esti maimuta. / You are not a monkey if you are here.

Maimuta este mamifer. Insa ea nu intra pe acest blog. In concluzie: clar, nu esti maimuta. Ce esti? / The monkey is a mammal. Even so, it does not access this blog. In conclusion: definitely, you are not a monkey. What are you?

luni, 15 martie 2010

Despre frumusete, asa pe scurt.

Astazi, in urma unei conversatii destul de superficiale cu niste colegi, m-am intrebat inca o data ce este frumosul. Ce inseamna sa fii frumos? Acum vreo 2 ani am citit "Istoria frumusetii" de Umberto Eco. Cu ocazia asta, o recomand cu drag. M-am gandit sa scriu acum ceva legat de frumusete. Cred ca este cel mai bun lucru sa fac asta in acest moment, pentru ca o mare parte a postarilor urmatoare va avea legatura cu frumosul ( a propos de frumos, in timp ce scriu acest text, cerul este mov. Nu am vazut niciodata cerul mov. Foarte frumos. ) Am decis sa scriu niste citate din aceasta carte a istoriei frumusetii. Citatele sunt ele insele frumoase.

,,In fond, nu exista Frumusete mai adevarata decat intelepciunea pe care o descoperim si o indragim la o fiinta umana careia, daca nu luam seama la infatisarea ori chipul sau care poate fi chiar si had, incercam sa-i deslusim Frumusetea launtrica." Plotin.

,,Frumusetea lumii este tot ceea ce se manifesta in fiecare dintre elementele sale, in stelele de pe blota, in pasarile cerului, in pestii din apa, in oamenii de pe pamant." Guillaume din Conches.

,,O cauza evidenta pentru care multi nu pot sa incerce adevaratul simtamant al Frumusetii este lipsa acelei fineti a imaginatiei de care avem nevoie pentru a putea fi sensibili la emotiile cele mai subtile. Cu totuii pretind sa aiba o atare finete, cu totii vorbesc despre ea si in raport cu ea si-ar dori sa defineasca orice tip de gust sau de sentiment." David Hume.

,,Moartea si Frumusetea sunt doua stari profunde facute din mult negru si mult cer, parand surori aprige si fecunde cu o aceeasi taina, cu un acelasi mister." Victor Hugo.

,, ,,Frumusetea este Adevar, Adevarul este Frumusete" : e tot ceea ce stim si ce trebuie sa stim pe pamant." John Keats.

,,Frumosul este intotdeauna bizar. Nu vreau sa spun ca e vorba despre un bizar rece si cautat, pentru ca ar insemna atunci ca nu ar fi altceva decat o dihanie care ar iesi din rosturile vietii. Spun doar ca el contine intotdeauna o anumita bizarerie, ceea ce il face sa devina acel Frumos deosebit" Charles Baudelarie.

Poate voi mai reveni candva la frumusete si la ce inseamna ea. Ma abtin de la un comentariu personal, pentru ca atunci cand vine vorba de un lucru atat de greu de definit, putem cadea in penibil. Cred ca aceste citate sunt prea FRUMOASE pentru a fi comentate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu