Daca esti aici, nu esti maimuta. / You are not a monkey if you are here.

Maimuta este mamifer. Insa ea nu intra pe acest blog. In concluzie: clar, nu esti maimuta. Ce esti? / The monkey is a mammal. Even so, it does not access this blog. In conclusion: definitely, you are not a monkey. What are you?

sâmbătă, 20 martie 2010

Londra Medievala.

  Am ales sa incep "serialul" asta cu Londra Medievala pentru ca putini stiu cam ce era Londra pe atunci. Este foarte important sa cunosti istoria unui oras pentru ca atunci cand il vizitezi sa realizezi cat a evoluat si cate se ascund in zidurile care te inconjoara. Iar cand vine vorba de Londra, e musai sa stii prin tot ce a trecut. Pentru ca o vezi altfel.

Sa o luam cu casele. Pai, in vremea aia, nu puteai numi chestiile in care locuiau londonezii case. Erau mai degraba niste maghernite, bojdeuci, cum vreti sa le spunem. Erau construite din lemn si lut si nu aveau mai mult de doua camere. Podeaua era facuta din pamant batut. Iarna, in chestiile astea numite locuinte era frig, umed si puternic mirositor. Vara, ei bine vara era cald si mirositor. Caldura se facea, daca se facea ( cei mai evoluati aveau asa ceva in casa) intr-o groapa improvizata in care se aruncau lemne. Nu stiu daca iti dai seama cum ar fi sa ai o groapa cu foc in mijlocul casei. Minunat. Ferestrele erau mai degraba niste proto-ferestre, intrucat erau mici si fara geam. Adica, vroiai lumina, intra frigul. Vroiai intuneric, era intuneric bezna, pentru ca singura modalitate de a inchide fereastra ( ma rog, golul din perete) era sa tragi niste obloane. Da, aveau obloane. Nu exista baie sau wc asa ca londonezii ( mari pedanti astazi) foloseau , pregateste-te , propria podea. Intr-un colt. Da. Cei mai evoluati aveau asa un fel de groapa din lut si resturile erau aruncate da, in strada. Deviand un pic, cei din Edinburgh adoptasera o expresie pentru a feri trecatorii de eventualul pericol de a se trezi cu ceva in cap si spuneau : " Gardyloo!!!" , expresie provenita din "garde l'eau", adica "fereste-te de apa". Londonezi nu faceau nici macar asta. Mobila nu prea exista. Da, erau minimalisti. Totul se rezuma la un pat si o masa si niste scaune. Bun, asta se intampla in casele oamenilor de rand. Numai sa nu iti imaginezi ca in casele din patura de sus a societatii se intampla ceva radical diferit. Nu. Aia aveau lemn pe podea, wc-ul ramanand inexistent. Puteti trage conculzia, nu-i asa?
Tacamuri nu existau, sau existau, dar erau dintr-o tinichea oribila.

Cei mai avantajati erau negustorii care isi procurau si carpete si aveau cat de cat un trai mai bun. Cu toate astea, noua ne-ar fi imposibil sa traim jegul in care traiau londonezii pe vremea aia. Imagineaza-ti: fara sapun, fara baie, fara perne, fara saltele inteligente, fara tacamuri, farfurii decente..

Strazile. Strazile erau meschine. Foarte putine erau pavate si nu exista trotuar. Imagineaza-ti o straduta de o latime de 5 metri. De-o parte si de alta a stradutei mici canale in care se aruncau proviziile de care va spuneam mai devreme. Multe case aveau etaj, etaj la care se ajungea cu o scara exterioara. Da, un fel de lift panoramic. Locuitorii aceleor case preferau uneori sa arunce mizeriile chiar de la etajul superior, fara sa mai coboare scara. Deci tu te plimbi pe o strada de 5 m latime si risti in orice clipa sa ... da.  Bine, iti dai seama ca micile canale erau curatate cu apa. Nu de alta, dar ele erau locul in care se aruncau si resturile menajere, mancare etc. Or , de multe ori se intampla ca resturile sa putrezeasca acolo, lasand o aroma cel putin tulburatoare . Langa toate aceste ingrediente, vedeai deseori macelari care taiau animalele chiar pe strada. Toata aceasta combinatie devenea periculoasa pentru locuitori, mai ales ca uneori canalele se umflau si continutul putea ajunge in case. Cu toate astea, autoritatile incercau pe tot posibilul sa amendeze cei care aruncau totul in strada, fapt care esua de fiecare data pentru ca era un obicei generalizat. Am gasit o povestioara incredibila , o sa o scriu in engleza " in 1421 a citzen was presented ( that is, summoned) for : " making a great nuisance and discomfort to his neighbours by throwing out hirrible filth on to the highway, the strench of which is so odious that none of his neighbours can remain in their shops" ." Mie mi se pare genial. Bun, prin anul 1400 deja mai evoluasera, intrucat se inventasera zile speciale de colectare a gunoaielor, insa cetatenii erau total necooperanti. O sa va arat acum o poza din Londra de astazi, poza a unei stradute care a ramas  ca dimensiune identica cu cea din Londra medievala . Cum ramane cu evitatul deseurilor?
Bun.  Cand vine vorba de mancare, Londra era un loc de comert intens. Avea pe vremea aia 50 000 de locuitori. Majoritatea mancau carne. Ideea e ca vacile erau indopate si erau omorate dupa modelul prezentat mai sus. Se facea un fel de ghiveci, evident, cu putine legume. Carnea nu era tinuta in conditii normale, deci cam 90% din ea era stricata. Problema principala era ca nu prea aveau sare, asa ca mancau carnea fara sare. Yummy, right? Mai mancau si porumbei uneori, mai ales cei din cercurile inalte. Tot ei mancau si caprioare omorate cu mana lor la vanatoare. Cu toate astea, londonezii stateau bine la capitolul peste. Il afumau si iesea chiar foarte bun. Fructe mancau putine. Lapte nu aveau. Painea nu era de mare necesitate. Cu bautura stateau excelent in schimb. Bautura preferata era cidrul.

Ca sa intelegem cum statea Londra in privinta aprovizionarii cu apa calda, e de retinut ca abia in secolul XIX apa curgea 2-3 ore  de 3 ori pe saptamana. In Londra Medievala apa era rar intalnita si folosita foarte putin ( doar pentru curatarea periodica a canalelor, pentru ca pentru spalat nu era asa mare nevoie. pentru ca nu se spalau).

Cam atat despre Londra Medievala. Iata aici niste poze pe care le-am gasit .


                                Stradute inguste, nepavate, cu etaj. Scara era undeva in spate.


                       Cei care au expus aceste farfurii au adaugat si niste soricei. Pentru atmosfera.

                                                   Interiorul unei casute. Replica.


Daca vreti sa aflati mai multe cititi Canterbury Tales. Numai sa nu mancati nimic inainte. Poate provoca greturi.

V-am lasat, data viitoare inaintam catre Londra in perioada dinastiei Tudor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu